Ratings and Recommendations by outbrain

Total Pageviews

**** datang lagi!!!!

 Renungan tentang H1N1.....
 
A. Bagaimana sebenarnya H1N1 merebak?
adakah setiap rakyat akan diberikan suntikan vaksin?
cukupkah kiranya memakai topeng muka boleh mngelak jangkitan H1N1?
adakah jangkitan H1N1 hanya boleh menyebabkan individu tertentu sahaja
sakit?*

Jawapan 

1. Merebak melalui udara dan cecair badan seperti bersin, batuk dan bercakap
kuat.

2. Vaksin untuk H1N1 masih tiada. Kalau hanya simtom, KKM akan bagi ubat flu
sahaja. Jika comfirm ada H1N1 akn dimasukkan ke wad dan barulah di beri
vaksin anti viral. Anti viral hanya melambatkan penularan tetapi tidak
menjamin tak kena. Orang awam tidak dibenarkan sama sekali mengambil
suntikan antiviral. Sebab?...dalam dunia hanya ada 2 jenis antiviral. Jika
semua orang ambil...automatik jika virus2 baru akan datang mutasi dan akan
lali dari ativiral tersebut. jadi amat2 berbahaya jika ambil antiviral.

3. Jangkitan tidak mengenal golongan. Semua boleh dijangkiti. Cuma kekuatan
antibodi badan sahaja yg mampu menghasilkan anti virus ini selepa 7 hari
dari prosesmulanya pengeraman.

Cuma ada indvidu2 yg risiko kematian lebih tinggi seperti ibu mengandung,
ibu baru bersalin (lemah lagi badannya), gemuk, darah tinggi, kecing manis,
jantung dll.

4. Topeng muka boleh membantu menghalangkan kita menyedut secara langsung
cairan yg dilepaskan melalui batuk, besin dan bercakap kuat. Lebih baik buka
tingkat dari duduk dalam tertutup.


Nak tahu anggaran yg dah terkena....jumlah yg telah dijangkit di darabkan
dgn 10. So kalau sekarang 1300 maka dah ada 13 ribu penularan. Lepas tu kali
dgn 10 lagi. Sebabnya WHO sendiri tak tahu status penyebaran dah sampai
tahap mana. Malah KKM pun dulu mampu ambil 10 sample bagi setiap kes cluster
tetapi sekarang hanya mmpu ambil 5 sahaja.

Kenapa baru KKM nampak risau?.

Sebabnya dari 0 kes bermula April 2009 sejak dikesan hingga kes yg ke
seribu, tiada kematian. Maknanya penularan belum meluas. Bila rank antara
100-300 kes berlaku keatian sehingga 8 orang secara rasminya, maka ini
menunjukkan kes ini telah tersebar luas.

Banduan dalam penjara Jelebu pun kena dan orang asli di hutan Kuala Pilah
pun dah kena.


*B.**adakah kerajaan ada buat pemantauan di pusat-pusat ternak babee?

kenapa takde berita babee dihapuskan sedangkan kita sedia maklum ianya virus
selsema babee

kalau masa selsema burung abis semua spesis burung dan ayam satu kampung di
hapuskan bagi mencegah penularan, tapi kenapa masa selsema babee ni; takde
satupun berita mengenai kerja penghapusan babee dijalankan sebagai satu
langkah mencegah penularan selsema babee?

yang di sibukkan ialah kerja pindah kandang babee; dari dok pindah kandang
babee baik hapuskan terus kandang babee

Tapi walaupun pada peringkat sekarang memang di lihat babee sebagai bukan
satu-satu penyebar; faktor sebagai penyebab dan pembiak virus jugak perlu di
ambil kira.

Jika jangkitan dan penyebaran sesama manusia dapat di bendung tapi puncanya
masih di situ menyondol dalam kandang happy sebab tak kena penghapusan
"etnik" [image: Laughing] seperti mana yang menimpa spesis burung dan unggas
suatu ketika dulu pun tak guna jgk; sebab pusingan (cycle) penyakit dan
penularan tetap ada*

Jaw
Bgini tuan, ambil ebola ..ambil HIV yg dipercayai bermula dari keluarga
beruk di Afrika......kita tak relevan nak bunuh binatang tersebut.

Kedua...virus wabak infuenza ini di bahagi kepada 3:

1. Seasonal Influenza....ini virus antara manusia ke manusia. Beberapa dekat
( 10 tahun satu dekat) ianya akan berulang. Ini virus nak senang
cakap..datang dari manusia sendiri.

2. Avian Influenza ..disebabkan alam semula jadi..menjangkiti haiwan seperti
burung. Kadangkala boleh mengjangkiti manusia.

3. Swine Ifluenza....disebabkan alam semuladi seperti virus yg terdapat dari
binatang itu sendiri seperti barbi. Kadangkala boleh mengjangkiti manusia.

4. Pendemic Influenza...ianya sebenarnya gabungan dari ketiga2 di atas. Ia
virus baru yg mutasi. Tak dapat dari babie secara direct..ianya berubah jadi
virus baru.

@
macam di beritakan sebelum ni, hanya 0.1% atau 0.5% saja 'peluang' untuk
manusia biasa MATI akibat h1n1.

manusia biasa ini merujuk pada manusia yang tiada komplikasi lain. iaitu
sihat tanpa penyakit2 kronik lain.

kalau dilihat 7-8 kematian di malaysia, 80-90 % daripada simati ada sakit
lain. pnemunia dan beberapa yg lain. si ibu baru tu, mati setelah 1 -2
minggu lahirkan anak.

disini kita dapat kesan satu tread yang common. kalau tengok semua yang
mati, kita dapat simpulkan bahawa antibodi lemah.